domingo, 19 de octubre de 2014

Anem a buscar nabius vermells al bosc

Una manera de gaudir dels boscos de Finlàndia per aquestes dates és anant a buscar nabius vermells (anglès: lingonberry i amb finés: puolukka). Com es pot observar a les fotografies és un arbust amb fulles petitones i que fa un fruit vermell, aquests agrupats entre 2 i 10 boletes. El fruit té un gust díficil de descriure però es decanta cap al amarg. Per recollir-les hi ha dues maneres, amb les mans o utilitzar aquest estri manual que és diu "poimuri" que és més eficaç ja que permet recollir-ne més. Aquest té unes forques que permet arrencar el fruit sense fer malbé la planta i seguidament les emmagatzema  a l'interior. Cal dir que si en fas un mal ús pots arrencar les arrels de planta, per tant, s'ha d'anar amb cura. Sembla que no però mica en mica es va omplint la cistella... 


                                                  
Després de tenir la cistella ben plena toca anar a la cuina per preperar una recepta amb les "lingonberries". La recepta escollida és: LINGONBERRIES JAM, una mermelada per acompanyar per exemple la carn o arrós.


A way to enjoy the forests of Finland, this time, is going to look for lingonberries (Vaccinium vitis-idaea). As you can see in the pictures, the lingonberry is a short bush-type plant that covers the ground. The plant has evergreen leaves and tiny red berries that usually make clusters between 2 to 10 berries. The taste of the berries is difficult to describe, but it seems a bit bitter at first. There are two ways to collect them, with the hands or using the device called “poimuri” (a picker device). This device has some forks that allow you to pick up the berries without damaging the plant (if you are not careful with the device, it will be very harmful for the plant because it will rip up the roots; it takes many years for the plant to recover and grow back). The device stores the berries inside itself (until you empty it in a bucket). If you use this, you are able to pick the lingonberries a bit faster, and your bucket will be filled little by little.

After picking up the lingonberries, there is a good moment to go to the kitchen and choose a recipe for them. I chose this recipe: LINGONBERRY JAM.


Ingredients/ingredients

1 kg nabius vermells/lingonberries
500 g sucre/sugar
2 dl aigua/ water


1. Rentar les els nabius / Clean the lingonberries











2. En un cassó hi posarem l'aigua i el sucre, ho posem al foc, i esperem un parell de minuts fins que la barreja estigui clara / mix water and sugar into a pot and warm it up. Stir a few minutes until the mixture is clear.







3.Aboquem els nabius al cassó / Pour the lingonberries into the pot.








4. Posem el foc a mitja-baixa temperatura  i anem barrejant de tant en tant fins passats uns 15 minuts. Paral·lalament encenem el forn a uns 100ºC i col·loquem els pots de vidre necessaris per tal per tal d'estarilitzar-los. / Turn the fire halfway down and stir occasionally for around 15 minutes. At this point, swith on the oven for around 100ºC and put the glass jars inside to be sterilized. 


5. Passats els 30 minuts, omplim els pots de vidre amb els nabius i els tapem. Deixem que es refredin i seguidament els posem a la nevera apunt per gaudir-los. / After 30 minutes, fill the glass jars with the lingonberries and then put the covers on. Wait until the glass jars are cooled and then put them into the frigde. They are ready to be enjoyed. :) 





No hay comentarios:

Publicar un comentario